ضوابط پارکینگ شهرداری تهران

ضوابط پارکینگ شهرداری تهران شامل دستورالعمل هایی برای تامین پارکینگ واحدهای مسکونی، تجاری، اداری و صنعتی برای صدور جواز ساخت  و دریافت گواهی پایان کار ساختمانهای شهر تهران است.
این دستورالعملها بر اساس طرح تفصیلی شهر تهران و مقررات و ضوابط شهرسازی شهرداری تهران هر چند سال به روز رسانی میشود.

در این مطلب ضوابط جدید پارکینگ شهرداری تهران به طور مفصل و با زبانی ساده برای کمک به مالکان و سازندگان محترم شهر تهران توضیح داده شده است.

در این مقاله از گروه تهران جواز، به بررسی کامل مقررات تامین پارکینگ برای دریافت انواع گواهی های ساختمانی و پروانه ساخت برای انواع ساختمان های شهر تهران با کاربری های گوناگون می پردازیم.

تامین پارکینگ چیست؟

در پروانه های ساختمانی یا پروانه های تخریب و نوسازی، بر اساس ضوابط تامین پارکینگ شهرداری تهران، به ازای هر واحد مسکونی یک پارکینگ مورد نیاز است.
مگر آنکه متراژ زیر بنایی واحد مورد نظر  بالاتر از ۱۵۰ متر مربع باشد که در این صورت به ازای هر واحد دو پارکینگ مورد نیاز می باشد.

به جانمایی پارکینگ در نقشه های معماری زمان اخذ جواز ساخت یا پروانه ساختمان اصطلاحا تامین پارکینگ اطلاق می شود.

تامین پارکینگ

ضوابط تامین پارکینگ

اگر بخواهیم ضوابط تامین پارکینگ را از منظر یک کارشناس معماری بررسی کنیم قطعاً با توضیحات نوشتاری در این بخش نمی توان تمامی مفاد و بندهای ضوابط و مقررات ملی ساختمان را تشریح کنیم.
در اینجا قصد آن است که با توضیحاتی نسبتاً ساده و روان و کارشناسی  به منظور آشنایی کامل مالکین  و سازندگان محترم با ضوابط پارکینگ شهرداری تهران بپردازیم.

ابتدا دانستن این نکته که نحوه برخورد در شهرداری از نگاه واحد های نظارت فنی و  واحدهای صدور پروانه متفاوت است.

طبعاً نگاه نظارت فنی در مناطق مختلف شهرداری تهران با اغماض و چشم پوشی همراه است، چرا که در اجرا ممکن است اختلافات ابعادی از جایگذاری ستون تا قرارگیری رایزر لوله در دهانه پارکینگ به وجود آید.

 

ضوابط پاکینگ

ضوابط جدید پارکینگ شهرداری تهران

با توجه به اینکه ضوابط و مقررات تامین پارکینگ ها  و ضوابط پارکینگ شهرداری تهران در دوره های مختلف به روز رسانی می گردد در اینجا به آخرین ضوابط اعلامی و ابلاغیه معاونت شهرسازی شهر تهران شهر تهران می پردازیم.

 

اندازه پارکینگ برای هر ماشین

اندازه پارکینگ برای هر خودرو در ضوابط پارکینگ دو و نیم متر در پنج متر در نظر گرفته شده است. در نظر داشته باشید که علاوه بر متراژ فوق باید نیم متر بازشو در برای هر ماشین لحاظ شود.

 

متراژ پارکینگ برای هر ماشین

 

ضوابط  تامین ابعاد پارکینگ برای یک خودرو

در تامین پارکینگ ابعاد هر خودرو یک مستطیل به ابعاد دو و نیم (2.5)در ۵ پنج در نظر گرفته می شود و همچنین برای هر خودرو ۵۰ سانتی متر بازشو در در نظر می گیریم.
در نظر داشته باشید که این ابعاد برای تامین پارکینگ یک خودرو است.

 

تامین پارکینگ 2 خودرو

ضوابط  تامین ابعاد پارکینگ برای دو خودرو

برای جانمایی پارکینگ برای دو خودرو به دلیل اینکه برای تامین پارکینگ دو خودرو به یک بازشو نیاز داریم  ۵۰ سانتی متر متر از مجموع ابعاد مورد نیاز برای تامین ۲ پارکینگ کاسته می شود.

یعنی برای تامین دو  پارکینگ برای دو خودرو یک مستطیل به ابعاد پنج در چهار و نیم متر در نظر گرفته می شود.

ضوابط  تامین پارکینگ برای سه خودرو

همانطور که اشاره شد برای تامین پارکینگ طول ۵ متر همیشه ثابت است است منتها عرض مورد نظر بسته به تعداد خودروهای در نظر گرفته شده تغییر می کند.

به عبارت دیگر برای یک خودرو عرض دو و نیم متر را در نظر بگیریم ولی برای دو خودرو از آنجا که از بازشو مشترک استفاده میکنند ۵۰ سانتی متر از مجموع عرض کاسته می شود.
همچنین برای تامین پارکینگ برای سه خودرو از مجموع عرض سه خودرو به دلیل وجود بازشو مشترک ۵۰ سانتی متر کاسته می شود.
یعنی به جای عرض  هفت و نیم متر با کم کردن نیم متر بازشو مشترک در جایگذاری پارکینگ برای 3 خودرو عرض ۷ متر را در نظر میگیریم.

به عبارت دیگر، در نقشه طراحی شده برای تامین پارکینگ بر اساس ضوابط پارکینگ شهرداری تهران برای سه خودروی یک مستطیل ۵ در ۷ متر در نظر گرفته می شود.

 

ضوابط-تامین-پارکینگ

عدم امکان تامین پارکینگ


برای املاک و ساختمان هایی که امکان تامین پارکینگ بر اساس ضوابط تامین پارکینگ شهرداری تهران ندارند و به عبارت دیگر در شرایط عدم تامین پارکینگ شرایط ویژه در نظر گرفته شده شده است.
برای مثال عرض کوچه اگر دو متر یا حتی کمتر باشد و امکان مانور عبور ماشین به دلیل عقب نشینی نکردن ساختمان‌های مجاور فراهم نباشد بر اساس ضوابط پارکینگ شهرداری تهران اصطلاحا  خودروهای در انتظار جانمایی می شود.

اخذ جواز ساخت و پروانه ساختمان در صورت عدم تامین پارکینگ

برای دریافت جواز ساخت  یا پروانه ساختمان در صورت عدم تامین پارکینگ همانطور که توضیح داده شد در نقشه معماری باید خودروهای در انتظار جانمایی شود.  

برای املاک کوچک و یا به اصطلاح ریزدانه که امکان تامین پارکینگ برای تمام واحدهای ساخته شده را ندارند، به عنوان مثال ساختمانی کوچک سه واحد در سه طبقه ساخته شده ولی امکان تامین پارکینگ برای سه واحد را ندارد و فقط برای دو واحد می تواند پارکینگ تامین کند، اگر ملک در گذشته دارای پایان کار باشد، پارکینگ آن یک واحد اضافه را می توان از شهرداری اخذ کرد.

اما اگر ساختمان یا ملک در گذشته دارای پایان کار نباشد، برای کسری پارکینگ باید یکی از واحدها را به صورت دوبلکس ساخت به شرط آنکه مساحت کلی واحد بیشتر از ۱۵۰ متر نباشد. 

برای استعلام پایان کار ساختمان میتوانید با ورود به سامانه شهرسازی شهرداری تهران نسبت به مشاهده آخرین وضعیت پرونده شهرسازی اقدام نمایید و یا به صفحه استعلام پایان کار اینترنتی مراجعه کنید.

کارشناسان گروه تهران جواز می توانند بر طبق ضوابط پارکینگ شهرداری تهران، جواز ساخت در صورت کسری پارکینگ و عدم امکان تامین پارکینگ از مناطق مختلف شهرداری تهران برای شما سازندگان و مالکان عزیز دریافت کنند.

 

ضوابط پارکینگ مسکونی

منظور از ضوابط پارکینگ مسکونی یا ضوابط تامین پارکینگ مسکونی، قوانین و مقررات جدید پارکینگ برای املاک و ساختمان ها با کاربری مسکونی که در پهنه بندی مسکونی بر طبق ضوابط پارکینگ شهرداری تهران قرار گرفته اند است. 

 

پارکینگ مسکونی

در طراحی واحد مسکونی، باید به ازای هر ۱۵۰ متر بنای مسکونی،  یک پارکینگ در نظر گرفته  شود.
برای واحدهای مسکونی بین ۱۵۰ تا ۲۵۰ متر، باید دو پارکینگ لحاظ شود.
برای واحد مسکونی بالاتر از ۲۵۰ متر بر طبق ضوابط تامین پارکینگ شهرداری تهران، باید سه پارکینگ در نظر گرفته شود.

اگر ساختمانی در پهنه مسکونی واقع شده باشد ولی دارای سابقه کاربری تجاری باشد، به ازای هر ۲۵ متر کاربری تجاری باید یک پارکینگ در نظر گرفته شود.

باید در نظر داشت که این ضوابط پارکینگ تجاری برای ساختمان ها و املاکی ست که دارای پهنه بندی و کاربری مسکونی  هستند ولی در گذشته کاربری تجاری داشته اند.
بر اساس حقوق مکتسبه ذکر شده در پایانکار ساختمان، باید به ازای هر بیست و پنج متر واحد تجاری، یک پارکینگ تامین شود.

ضوابط پارکینگ مزاحم مسکونی

ضوابط پارکینگ مزاحم مسکونی، یا به عبارت دقیق تر، پارکینگ مزاحم یک به یک در املاک با کاربری مسکونی فقط مختص ساختمان هایی که در پهنه مسکونی و با کاربری مسکونی هستند.
در این ساختمان ها می توانیم یک پارکینگ را به عنوان پارکینگ مزاحم یک به یک در نظر بگیریم.

اگر واحد مسکونی بالای ۱۵۰ متر باشد و دو پارکینگ برای آن لحاظ شده باشد می توانیم یک پارکینگ مزاحم، علاوه بر این دو پارکینگ در طراحی معماری تامین پارکینگ در نظر بگیریم.

مانور ایست خودرو در ضوابط پارکینگ شهرداری تهران

برای تامین پارکینگ پس از جانمایی ابعاد خودرو در نقشه معماری بر اساس ضوابط پارکینگ شهرداری تهران، علاوه بر ابعاد شرح داده شده، برای هر پارکینگ باید طول ۵ متر پشت محل قرارگیری خودرو در پارکینگ  مسیر عبور یا مسیر ایست در نظر گرفته شود.

به عبارت دیگر پشت هر پارکینگ باید ۵ متر فضا برای مانور گردش خودرو در پارکینگ لحاظ شود.
به عنوان مثال برای تامین پارکینگ یک خودرو اگر یک مستطیل ۵ در دو و نیم متر در نظر گرفته اید باید ۵ متر اضافه برای طول پارکینگ لحاظ شود.

لازم به ذکر است بر اساس الحاقیه جدید ضوابط پارکینگ شهرداری تهران، در مواردی که امکان تامین فضا وجود ندارد میتوان مانور گردش را چهار و نیم متر در نظر گرفت.

برای دریافت تاییدیه شورای معماری در صورت عدم امکان تامین پارکینگ میتوانید با کارشناسان گروه تهران جواز تماس  بگیرید.

مسیر عبور پارکینگ بر طبق ضوابط  پارکینگ شهرداری تهران

بر اساس طرح تفصیلی شهر تهران، مسیر عبور پارکینگ سه متر در نظر گرفته شده است، اما از آنجا که این عدد با مبحث چهارم مقررات ملی ساختمان مغایرت دارد، برای  ساختمان های کوچک با امکان پارک تا سه خودرو، مسیر عبور سه متر مورد تایید است.
برای ساختمانهای متوسط با امکان تامین پارکینگ برای سه تا بیست و پنج خودرو، مسیر عبور سه و نیم متر در نظر گرفته میشود.

برای ساختمان های بزرگ با امکان تامین پارکینگ بیش از ۲۵ خودرو مسیر عبور ۵ متر باید لحاظ شود.

ضوابط پارکینگ برای پارک خودرو بین دو دیوار

توضیحاتی که تا اینجا ارائه شد، مربوط به تامین پارکینگ بین دو ستون و ضوابط پارکینگ شهرداری تهران برای پارک خودرو بین دو ستون است.
برای تامین پارکینگ بین دو دیوار به عنوان مثال دیوار ملک و دیوار راه پله دیگر کم کردن ۵۰ سانتیمتر بازشو در امکان پذیر نمی باشد و بر طبق ضوابط  جدید پارکینگ شهرداری تهران نیم متر بازشو در برای هر خودرو باید لحاظ گردد.

برای تامین پارکینگ بین یک دیوار و یک ستون به جای کم کردن ۵۰ سانتی متر بازشو در برای دو خودرو و بیشتر بر طبق ضوابط پارکینگ شهرداری تهران اجازه داریم ۲۵ سانتیمتر کم کنیم.

ضوابط پارکینگ تجاری

ضوابط پارکینگ تجاری و تامین پارکینگ تجاری برای املاک که در پهنه کاربری مختلط قرار گرفته اند، بر اساس طرح توجیهی برای کاربری ملک تعریف می شود.
از آنجا که بر طبق ضوابط پارکینگ تجاری شهرداری تهران الزام تامین پارکینگ برای واحدهای تجاری بستگی زیادی به نوع کاربری ساختمان تجاری دارد توضیح کامل ضوابط پارکینگ تجاری بسیار پیچیده می شود.

بنابراین با قرار دادن بخشی از ضوابط تامین پارکینگ تجاری در عکس زیر راهنمائی کامل و جامعی  در خصوص پارکینگهای تجاری ارائه کرده ایم.

ضوابط پارکینگ تجاری

ضوابط اصلاحی تأمین پارکینگ کاربریها  در کلانشهر تهران 

 

ضوابط اصلاحی تأمین پارکینگ کاربریها در کلانشهر تهران 

فهرست مطالب 

1 -ضوابط تأمین پارکینگ خودرو در کاربریها……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..1 

1-1 -مقادیر پایه کف و سقف تأمین پارکینگ…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………2 11……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….تاریخی بافت- 2-1 1-3 -مساحت قطعه و ریزدانگی……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………11 1-4 -امکان دسترسی سواره به قطعه……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………11 12…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….اقتصادی حوزهبندی- 5-1 1-6 -وابستگی کاربریهای مسکونی به خودرو……………………………………………………………………………………………………………………………………………………..14 16 …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….جمعیت تراکم- 7-1 18………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..فرسوده بافتهای- 8-1 1-9 -دسترسی به ایستگاههای حملونقل همگانی……………………………………………………………………………………………………………………………………………….18 21……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………اشتغال تراکم- 11-1 22…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..کلی ملاحظات- 11-1 2 -تأمین پارکینگ دوچرخ در کاربریها…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….23 

فهرست جدولها 

جدول 1 -مقادیر پایه کف و سقف تأمین پارکینگ سواری کاربریها……………………………………………………………………………………………………………………………..2 جدول 2 -ضرایب اصلاحی برای ضوابط کف تأمین پارکینگ بر اساس حوزه اقتصادی هر دسته کاربری………………………………………………………………………12 جدول 3 -ضرایب اصلاحی برای ضوابط کف تأمین پارکینگ کاربری مسکونی بر اساس وابستگی به خودروی شخصی……………………………………………….14 جدول 4 -ضرایب اصلاحی برای ضوابط کف تأمین پارکینگ کاربری مسکونی بر اساس شاخص میزان تراکم جمعیت………………………………………………. 16 جدول 5 -ضرایب اصلاحی برای ضوابط کف تأمین پارکینگ بر اساس فاصله تا ایستگاه حملونقل همگانی برای هر دسته کاربری…………………………….18 جدول 6 -ضرایب اصلاحی برای ضوابط کف تأمین پارکینگ بر اساس تراکم اشتغال برای دسته 2 کاربریهای غیر مسکونی……………………………………..21 جدول 7 -ضرایب اصلاحی برای ضوابط سقف تأمین پارکینگ بر اساس تراکم اشتغال برای دسته 3 کاربریهای غیر مسکونی…………………………………..21 جدول 8 -ضوابط تأمین پارکینگ دوچرخ برای کاربریها……………………………………………………………………………………………………………………………………………23 

فهرست شكلها 

شکل 1 -فرآیند تعیین ضوابط اصلاحی تأمین پارکینگ کاربریها…………………………………………………………………………………………………………………………………1 شکل 2 -حوزه بندی اقتصادی شهر تهران………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….13 شکل 3 -محدودههای با میزان وابستگی متفاوت نسبت به خوروی شخصی………………………………………………………………………………………………………………..15 شکل 4 -محدودههای با میزان تراکم جمعیت متفاوت در محدوده مرکزی شهر…………………………………………………………………………………………………………17 شکل 5 -حوزه بندی شهر تهران بر اساس میزان تراکم اشتغال بر اساس اطلاعات سفرهای روزانه شهر تهران…………………………………………………………….21

أ 

ضوابط اصلاحی تأمین پارکینگ کاربریها در کلانشهر تهران 1 -ضوابط تأمین پارکینگ خودرو در کاربریها  

شكل 1 -فرآیند تعیین ضوابط اصلاحی تأمین پارکینگ کاربریها

مشاور طرح  

تفصیلی شهر

نماینده سازمان  

نظام مهندسی  

استان تهران

نماینده وزارت  

میراث فرهنگی،  

گردشگری و صنایع  

دستی

نماینده وزارت  

نیرو

نماینده سازمان  

حفاظت محیط  

زیست

نماینده وزارت  

جهاد کشاورزی

نماینده وزارت  

کشور

نماینده وزارت  

راه و شهرسازی

نماینده شورای  

اسلامی شهر  

تهران

نماینده شهردار  

تهران

محل امضای اعضاء  

کارگروه فنی کمیسیون ماده پنج

معاون وزارت نیرو معاون وزارت میراث  فرهنگی، گردشگری و  صنایع دستی معاون سازمان حفاظت  محیط زیست معاون وزارت کشور معاون وزارت جهاد  کشاورزی معاون وزارت راه و  

شهرسازی

شهردار تهران رئیس شورای اسلامی  شهر تهران محل امضای اعضاء  

کمیسیون ماده پنج

 

27 از 1 

ضوابط اصلاحی تأمین پارکینگ کاربریها در کلانشهر تهران 1-1 -مقادیر پایه کف و سقف تأمین پارکینگ 

بر اساس نوع کاربریها در مصوبه شورای عالی شهرسازی و معماری ایران )در زمینه »تدقیق تعاریف و مفاهیم کاربریهای شهری و تعیین سرانه آنها« در سال 1389 ،)درجدول 1 مقادیر کف و سقف تأمین پارکینگ برای انواع کاربریها ارائه شده است. کاربریهای این جدول بر اساس الگوی رفتاری استفادهکنندگان از آنها به سه دسته تقسیم شدهاند. دسته اول  کاربریهای مسکونی هستند که تقاضای پارکینگ در مبدأ را تشکیل میدهند. سایر کاربریها که به عنوان کاربریهای غیر مسکونی شناخته شده و شامل تقاضای پارکینگ در مقصد هستند  نیز در دستههای 2 و 3 قرار میگیرند. دسته 2 کاربریهای هستند که معمولاً سفرهای روزانه تکرار شونده و منظم دارند )نظیر کاربریهای اداری(. کاربریهای دسته 3 کاربریهایی هستند  که سفرهای جذب شده به آنها لزوماً الگوی منظم ندارد )نظیر کاربریهای تجاری(.  

جدول 1 -مقادیر پایه کف و سقف تأمین پارکینگ سواری کاربریها

تعریف شرایط مساحت کف تأمین پارکینگ سقف تأمین پارکینگ شماره  

دسته

نوع کاربری
– 1 به ازای هر واحد مسکونی 3 به ازای هر واحد مسکونی   آپارتمان مسکونی 1
5/1 به ازای111 متر مربع  

زیربنای مفید 

– –   خوابگاه

 

مشاور طرح تفصیلی شهر نماینده سازمان نظام  

مهندسی استان تهران

نماینده وزارت میراث فرهنگی، 

گردشگری و صنایع دستی

نماینده وزارت نیرو نماینده سازمان حفاظت  

محیط زیست

نماینده وزارت کشور نماینده وزارت جهاد  کشاورزی نماینده وزارت راه و  

شهرسازی

نماینده شهردار تهران نماینده شورای اسلامی  شهر تهران محل امضای اعضاء کارگروه فنی 

کمیسیون ماده پنج

معاون وزارت نیرو معاون وزارت میراث فرهنگی،  گردشگری و صنایع دستی زیست شهردار تهران رئیس شورای اسلامی شهر تهران معاون وزارت راه و شهرسازی معاون وزارت کشور معاون وزارت جهاد کشاورزی معاون سازمان حفاظت محیط  محل امضای اعضاء کمیسیون ماده  پنج

 

27 از 2 

ضوابط اصلاحی تأمین پارکینگ کاربریها در کلانشهر تهران 

تعریف شرایط مساحت کف تأمین پارکینگ سقف تأمین پارکینگ شماره  

دسته

نوع کاربری
1 به ازای 111 متر مربع  

زیربنای مفید 

2/1 به ازای111 متر مربع  

زیربنای مفید 

مدارس عالی، دانشگاهها، دانشکدهها، دانشسراها، حوزههای علمیه و مراکز تحقیقاتی و پژوهشی  و علمی و کاربردی و پارک فناوری 2 آموزش، تحقیقات و  

فناوری

4/1 به ازای 111 متر مربع  

زیربنای مفید 

–  آموزشهای پیشدبستانی )مهدکودک، آمادگی و دبستان(، کلاسهای سوادآموزی، مدارس  راهنمایی، دبیرستان و پیشدانشگاهی، هنرستانهای صنعتی وابسته به آموزش و پرورش و  مجتمعهای آموزشی فنی و حرفهای وزارت کار و امور اجتماعی، مدارس اسلامی، مدارس  کودکان استثنایی، مراکز پرورش استعدادهای درخشان، مدارس شاهد و مدارس اتباع خارجی آموزشی 2
2 به ازای 111 متر مربع  

زیربنای مفید 

1 به ازای111 متر مربع  

زیربنای مفید

شهرداری نواحی، شوراهای حل اختلاف، مجتمعهای قضایی، ادارات آب و برق، گاز، مخابرات،  آموزش و پرورش، راهنمایی و رانندگی، تأمین اجتماعی، پست، ثبت احوال، ثبت اسناد، امور  اقتصادی و مالیاتی، کلانتری، آگاهی و پایگاههای بسیج، وزارتخانهها و سازمانهای مستقل  دولتی، ادارات کل و شرکتهای وابسته به وزارتخانهها و سازمانهای مستقل دولتی و نهادهای  عمومی غیردولتی، ستاد نیروهای نظامی و انتظامی و سایر مراکز انتظامی، سفارتخانهها،  کنسولگریها و سازمانهای بینالمللی، شهرداری و شورای اسلامی شهر، دادگستری و  زندانهای موجود و مراکز بازپروری و کانونهای اصلاح و تربیت و سرپرستی بانکها.  اداری 2

 

مشاور طرح تفصیلی شهر نماینده سازمان نظام  

مهندسی استان تهران

نماینده وزارت میراث فرهنگی، 

گردشگری و صنایع دستی

نماینده وزارت نیرو نماینده سازمان حفاظت  

محیط زیست

نماینده وزارت کشور نماینده وزارت جهاد  کشاورزی نماینده وزارت راه و  

شهرسازی

نماینده شهردار تهران نماینده شورای اسلامی  شهر تهران محل امضای اعضاء کارگروه فنی 

کمیسیون ماده پنج

معاون وزارت نیرو معاون وزارت میراث فرهنگی،  گردشگری و صنایع دستی زیست شهردار تهران رئیس شورای اسلامی شهر تهران معاون وزارت راه و شهرسازی معاون وزارت کشور معاون وزارت جهاد کشاورزی معاون سازمان حفاظت محیط  محل امضای اعضاء کمیسیون ماده  پنج

 

27 از 3

ضوابط اصلاحی تأمین پارکینگ کاربریها در کلانشهر تهران 

تعریف شرایط مساحت کف تأمین پارکینگ سقف تأمین پارکینگ شماره  

دسته

نوع کاربری
3 به ازای 111 متر مربع  

زیربنای مفید

زیربنای مفید 51 متر مربع  و کمتر واحدهای خرید روزانه )خوار و بار، میوه و سبز، نانوایی، قصابی و…(، واحدهای خرید هفتگی  )سوپر مارکت، فروشگاهههای مصرف شهر و روستا، نوشتافزار، قنادی، آجیلفروشی و…(،  بازارچهها، فروشگاههای منسوجات، پلاستیک، لوازم خانگی، لوازم صوتی و تصویری،  کتابفروشیها، رستورانها، داروخانه، عمدهفروشیها، مبلفروشیها، پوشاک، مؤسسات تجاری  واردات و صادرات کالا، نمایندگی فروش و عرضه وسایل نقلیه، فروشگاه عرضه قطعات یدکی  وسایل نقلیه، فروشگاه عرضه صنایع دستی و فرش، تعمیرگاههای لوازم خانگی و خودرو.  تجاری 3
3 به ازای 111 متر مربع  

زیربنای مفید

1 به ازای111 متر مربع  

زیربنای مفید مازاد بر 51 متر  مربع

زیربنای مفید بیشتر از 51 

متر مربع

واحدهای خرید روزانه )خوار و بار، میوه و سبز، نانوایی، قصابی و…(، واحدهای خرید هفتگی  )سوپر مارکت، فروشگاهههای مصرف شهر و روستا، نوشتافزار، قنادی، آجیلفروشی و…(،  کتابفروشیها، عمدهفروشیها، مؤسسات تجاری واردات و صادرات کالا. 
3 به ازای 111 متر مربع  

زیربنای مفید

5/1 به ازای111 متر مربع  

زیربنای مفید مازاد بر 51 متر  مربع

زیربنای مفید بیشتر از 51 

متر مربع

بازارچهها، فروشگاههای منسوجات، پلاستیک، لوازم خانگی، لوازم صوتی و تصویری،  رستورانها، راستههای صنوف مختلف و بورسها، بازار، واحدهای خرید خاص و بلندمدت مانند  فروشگاههای بزرگ زنجیرهای، مبلفروشیها، پوشاک، نمایندگی فروش عرضه وسایل نقلیه،  فروشگاه عرضه قطعات یدکی وسایل نقلیه و فروشگاه عرضه صنایع دستی و فرش، تالارهای  پذیرایی، تعمیرگاههای لوازم خانگی و خودرو
3 به ازای 111 متر مربع  

زیربنای مفید

–  شعب بانکها و صندوقهای قرضالحسنه و مؤسسات مالی و اعتباری، بنگاههای معاملات  املاک، شرکتهای بیمه
2 به ازای 111 متر مربع  

زیربنای مفید

1 به ازای111 متر مربع  

زیربنای مفید

شرکتهای بازرگانی و تجاری، شعب مرکزی بانکها، دفاتر نمایندگی بانکهای خارجی،  نمایندگی موسسات تجاری خارجی

 

مشاور طرح تفصیلی شهر نماینده سازمان نظام  

مهندسی استان تهران

نماینده وزارت میراث فرهنگی، 

گردشگری و صنایع دستی

نماینده وزارت نیرو نماینده سازمان حفاظت  

محیط زیست

نماینده وزارت کشور نماینده وزارت جهاد  کشاورزی نماینده وزارت راه و  

شهرسازی

نماینده شهردار تهران نماینده شورای اسلامی  شهر تهران محل امضای اعضاء کارگروه فنی 

کمیسیون ماده پنج

معاون وزارت نیرو معاون وزارت میراث فرهنگی،  گردشگری و صنایع دستی زیست شهردار تهران رئیس شورای اسلامی شهر تهران معاون وزارت راه و شهرسازی معاون وزارت کشور معاون وزارت جهاد کشاورزی معاون سازمان حفاظت محیط  محل امضای اعضاء کمیسیون ماده  پنج

 

27 از 4

ضوابط اصلاحی تأمین پارکینگ کاربریها در کلانشهر تهران 

تعریف شرایط مساحت کف تأمین پارکینگ سقف تأمین پارکینگ شماره  

دسته

نوع کاربری
2 به ازای 111 متر مربع  

زیربنای مفید

زیربنای مفید 111 متر  

مربع و کمتر

دفاتر )پست، امور مشترکین تلفن همراه، فروش روزنامه و مجله(، آرایشگاههای زنانه و مطب  پزشکان، پلیس 11 ،+آموزشگاههای خصوصی، دفاتر )وکالت، مهندسی و نقشهبرداری، ثبت  اسناد، ازدواج و طلاق، شرکتهای پیمانکاری و مشاور و خدمات(، آزمایشگاههای طبی و  تخصصی، مراکز رادیولوژی، مرکز مشاوره درمانی و خانوادگی، ارائه خدمات اینترنت، دفاتر  حسابرسی، مراکز ام آر ای و مشابه، آمبولانس خصوصی، درمان اعتیاد، فیزیوتراپی، مراکز  کاریابی، مرکز معاینه فنی خودرو، رسانههای دیجیتال انتفاعی، رادیولوژی، مطب دامپزشکان،  دفاتر احزاب، تشکلهای مردمنهاد ـ موسسات خیریه ـ اتحادیهها، مجامع، انجمنها و تعاونیها،  رسانههای دیجیتال خبری، هیاتهای ورزشی و آموزشگاههای مذهبی )به غیر از حوزههای  علمیه( خدماتی 3
2 به ازای 111 متر مربع  

زیربنای مفید

1 به ازای111 متر مربع  

زیربنای مفید مازاد بر 111 متر  مربع

زیربنای مفید بیشتر از 111 

متر مربع

2 به ازای 111 متر مربع  

زمینهای ورزشی و زیربنای  مفید

مساحت 511 متر مربع و  کمتر زمینهای ورزشی، سالنهای ورزشی، مجتمعهای ورزشی، زورخانهها ورزشی 3
2 به ازای 111 متر مربع  

زمینهای ورزشی و زیربنای  مفید

1 به ازای 111 متر مربع  

زمینهای ورزشی و زیربنای  مازاد بر 511 متر مربع

مساحت بیشتر از 511 متر  مربع
3 به ازای 111 متر مربع زیربنا یمفید  5/1 به ازای 111 متر مربع  

زیربنای مفید 

استخرها و مجموعههای آبی ورزشی
2 به ازای هر 11 نفر ظرفیت  تماشاگر 1 به ازای هر 11 نفر ظرفیت  تماشاگر ورزشگاهها )و سالنهای ورزشی که دارای ظرفیت برای تماشاگر هستند(
مشاور طرح تفصیلی شهر نماینده سازمان نظام  

مهندسی استان تهران

نماینده وزارت میراث فرهنگی، 

گردشگری و صنایع دستی

نماینده وزارت نیرو نماینده سازمان حفاظت  

محیط زیست

نماینده وزارت کشور نماینده وزارت جهاد  کشاورزی نماینده وزارت راه و  

شهرسازی

نماینده شهردار تهران نماینده شورای اسلامی  شهر تهران محل امضای اعضاء کارگروه فنی 

کمیسیون ماده پنج

معاون وزارت نیرو معاون وزارت میراث فرهنگی،  گردشگری و صنایع دستی زیست شهردار تهران رئیس شورای اسلامی شهر تهران معاون وزارت راه و شهرسازی معاون وزارت کشور معاون وزارت جهاد کشاورزی معاون سازمان حفاظت محیط  محل امضای اعضاء کمیسیون ماده  پنج

 

27 از 5

ضوابط اصلاحی تأمین پارکینگ کاربریها در کلانشهر تهران 

تعریف شرایط مساحت کف تأمین پارکینگ سقف تأمین پارکینگ شماره  

دسته

نوع کاربری
3 به ازای 111 متر مربع  

زیربنای مفید

زیربنای مفید 511 متر  مربع و کمتر مراکز بهداشت و تنظیم خانواده، درمانگاهها، پلیکلینیکها، مراکز انتقال خون، مرکز اورژانس،  مراکز توانبخشی و مراکز نگهداری کودکان بیسرپرست و سالمندان، معلولین و جانبازان و  درمانگاههای دامپزشکی، مراکز امداد و نجات هلال احمر درمانی 3
3 به ازای 111 متر مربع  

زیربنای مفید

1 به ازای 111 متر مربع  

زیربنای مفید مازاد بر 511 متر  مربع

زیربنای مفید بیشتر از  

511 متر مربع

– 25/1 به ازای هر تخت 1 به ازای هر تخت بیمارستانها، زایشگاهها و تیمارستانها 
4 به ازای 111 متر مربع  

زیربنای طبقات

زیربنای مفید 411 متر  

مربع و کمتر

سالن اجتماعات و کنسرت
4 به ازای 111 متر مربع  

زیربنای مفید

2 به ازای 111 متر مربع  

زیربنای مفید مازاد بر 411 متر  مربع

زیربنای مفید بیشتر از 411 

متر مربع

1 صندلی و کمتر – 25/1 به ازای هر صندلی 11 سالن سینما و تئاتر فرهنگی- هنری 3
25/1 به ازای هر صندلی 125/1 به ازای هر صندلی مازاد  بر 111 صندلی بیشتر از 111 صندلی
2 به ازای 111 متر مربع  

زیربنای مفید

زیربنای 1111 متر مربع و  کمتر کتابخانه، کانونهای پرورش فکری کودکان و نوجوانان، نگارخانه، فرهنگسرا و مجتمعهای 

 

2 به ازای 111 متر مربع  زیربنای مفید

1 به ازای 111 متر مربع زیربنای  مفید مازاد بر 1111 متر مربع 

زیربنای بیشتر از 1111 متر  مربع 

فرهنگی  

 

مشاور طرح تفصیلی شهر نماینده سازمان نظام  

مهندسی استان تهران

نماینده وزارت میراث فرهنگی، 

گردشگری و صنایع دستی

نماینده وزارت نیرو نماینده سازمان حفاظت  

محیط زیست

نماینده وزارت کشور نماینده وزارت جهاد  کشاورزی نماینده وزارت راه و  

شهرسازی

نماینده شهردار تهران نماینده شورای اسلامی  شهر تهران محل امضای اعضاء کارگروه فنی 

کمیسیون ماده پنج

معاون وزارت نیرو معاون وزارت میراث فرهنگی،  گردشگری و صنایع دستی زیست شهردار تهران رئیس شورای اسلامی شهر تهران معاون وزارت راه و شهرسازی معاون وزارت کشور معاون وزارت جهاد کشاورزی معاون سازمان حفاظت محیط  محل امضای اعضاء کمیسیون ماده  پنج

 

27 از 6 

ضوابط اصلاحی تأمین پارکینگ کاربریها در کلانشهر تهران 

تعریف شرایط مساحت کف تأمین پارکینگ سقف تأمین پارکینگ شماره  

دسته

نوع کاربری
2 به ازای 111 متر مربع  

زیربنای مفید

1 به ازای 111 متر مربع  

زیربنای مفید

مؤسسات و دفاتر مرکزی روزنامه و مجله، مراکز صدا و سیما
3 به ازای 511 متر مربع سطح  پارک یک هکتار و کمتر – بوستان و پارک پارک 3
3 به ازای 511 متر مربع سطح  پارک 1 به ازای 511 متر مربع سطح  پارک مازاد بر یک هکتار بیشتر از یک هکتار
3 به ازای 111 متر مربع  

زیربنای طبقات

زیربنای 711 متر مربع و  کمتر مساجد، حسینیهها، فاطمیهها، مصلی، مهدیه، کلیساها، کنیسهها و آتشکده مذهبی 3
3 به ازای 111 متر مربع  

زیربنای مفید

1 به ازای 111 متر مربع  

زیربنای مفید مازاد بر 711 متر  مربع

زیربنای بیشتر از 711 متر  مربع
2 به ازای 111 متر مربع  

زیربنای مفید

5/1 به ازای 111 متر مربع  زیربنای مفید نمایشگاههای دائمی تجهیزات شهری 3
3 به ازای 111 متر مربع  

مساحت

مساحت 511 متر مربع و  کمتر میادین میوه و ترهبار 
3 به ازای 111 متر مربع  

مساحت

5/1 به ازای 111 متر مربع  مساحت مازاد بر 511 متر مربع مساحت بیشتر از 511 متر  مربع

 

مشاور طرح تفصیلی شهر نماینده سازمان نظام  

مهندسی استان تهران

نماینده وزارت میراث فرهنگی، 

گردشگری و صنایع دستی

نماینده وزارت نیرو نماینده سازمان حفاظت  

محیط زیست

نماینده وزارت کشور نماینده وزارت جهاد  کشاورزی نماینده وزارت راه و  

شهرسازی

نماینده شهردار تهران نماینده شورای اسلامی  شهر تهران محل امضای اعضاء کارگروه فنی 

کمیسیون ماده پنج

معاون وزارت نیرو معاون وزارت میراث فرهنگی،  گردشگری و صنایع دستی زیست شهردار تهران رئیس شورای اسلامی شهر تهران معاون وزارت راه و شهرسازی معاون وزارت کشور معاون وزارت جهاد کشاورزی معاون سازمان حفاظت محیط  محل امضای اعضاء کمیسیون ماده  پنج

 

27 از 7

ضوابط اصلاحی تأمین پارکینگ کاربریها در کلانشهر تهران 

تعریف شرایط مساحت کف تأمین پارکینگ سقف تأمین پارکینگ شماره  

دسته

نوع کاربری
– 15/1 به ازای هر اتاق 1 به ازای هر اتاق   هتل، مسافرخانه، مهمانپذیر و مهمانسراها، هتل آپارتمان و متل تفریحی – گردشگری 3
3 به ازای 111 متر مربع  

زیربنای مفید

1 به ازای 111 متر مربع  

زیربنای مفید

شهربازی و مجموعه تفریحی مسقف
3 به ازای 251 متر مربع سطح  زمین 1 به ازای 251 متر مربع سطح  زمین شهربازی روباز و باغ وحش
1 به ازای 111 متر مربع  

زیربنای مفید

زیربنای 211 متر مربع و  کمتر صنایع پاک و فناوریهای نوین صنعتی 2
5/1 به ازای 111 متر مربع  

زیربنای مفید

5/1 به ازای 111 متر مربع  زیربنای مفید مازاد بر 211 متر  مربع زیربنای بیشتر از 211 متر  مربع
1 به ازای 111 متر مربع  

زیربنای مفید

زیربنای 211 متر مربع و  کمتر صنعتی
1 به ازای 111 متر مربع  

زیربنای مفید

25/1 به ازای 111 متر مربع  زیربنای مفید مازاد بر 211 متر  مربع زیربنای بیشتر از 211 متر  مربع

 

مشاور طرح تفصیلی شهر نماینده سازمان نظام  

مهندسی استان تهران

نماینده وزارت میراث فرهنگی، 

گردشگری و صنایع دستی

نماینده وزارت نیرو نماینده سازمان حفاظت  

محیط زیست

نماینده وزارت کشور نماینده وزارت جهاد  کشاورزی نماینده وزارت راه و  

شهرسازی

نماینده شهردار تهران نماینده شورای اسلامی  شهر تهران محل امضای اعضاء کارگروه فنی 

کمیسیون ماده پنج

معاون وزارت نیرو معاون وزارت میراث فرهنگی،  گردشگری و صنایع دستی زیست شهردار تهران رئیس شورای اسلامی شهر تهران معاون وزارت راه و شهرسازی معاون وزارت کشور معاون وزارت جهاد کشاورزی معاون سازمان حفاظت محیط  محل امضای اعضاء کمیسیون ماده  پنج

 

27 از 8

ضوابط اصلاحی تأمین پارکینگ کاربریها در کلانشهر تهران 

تعریف شرایط مساحت کف تأمین پارکینگ سقف تأمین پارکینگ شماره  

دسته

نوع کاربری
5/1 به ازای 111 متر مربع  

زیربنای مفید

زیربنای 211 متر مربع و  کمتر انبار
5/1 به ازای 111 متر مربع  

زیربنای مفید

125/1 به ازای 111 متر مربع  زیربنای مفید مازاد بر 211 متر  مربع زیربنای بیشتر از 211 متر  مربع

 

مشاور طرح تفصیلی شهر نماینده سازمان نظام  

مهندسی استان تهران

نماینده وزارت میراث فرهنگی، 

گردشگری و صنایع دستی

نماینده وزارت نیرو نماینده سازمان حفاظت  

محیط زیست

نماینده وزارت کشور نماینده وزارت جهاد  کشاورزی نماینده وزارت راه و  

شهرسازی

نماینده شهردار تهران نماینده شورای اسلامی  شهر تهران محل امضای اعضاء کارگروه فنی 

کمیسیون ماده پنج

معاون وزارت نیرو معاون وزارت میراث فرهنگی،  گردشگری و صنایع دستی زیست شهردار تهران رئیس شورای اسلامی شهر تهران معاون وزارت راه و شهرسازی معاون وزارت کشور معاون وزارت جهاد کشاورزی معاون سازمان حفاظت محیط  محل امضای اعضاء کمیسیون ماده  پنج

 

27 از 9

ضوابط اصلاحی تأمین پارکینگ کاربریها در کلانشهر تهران 1-2 -بافت تاریخی 

– بر اساس ضوابط بازنگری شده، کاربریهایی که در بافت تاریخی ثبت شده و حریم درجه 1 آنها واقع هستند، ملزم به تأمین پارکینگ نیستند. – احداث زیرزمین برای تأمین پارکینگ کابریهای واقع در بافت تاریخی در حد زیرزمین موجود مجاز است. افزایش عمق گودبرداری برای افزایش ظرفیت پارکینگ منوط به دریافت  مجوز وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی است.  

– ضوابط تنظیم شده برای سقف تأمین پارکینگ، برای کاربریهای بافت تاریخی نیز اعمال میشود. در بافتهای تاریخی ضوابط وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی در  احداث پارکینگ، بالادست ضوابط سقف پارکینگ است. بنابراین در صورت ایجاد تناقض ضوابط وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی حاکم است.  

1-3 -مساحت قطعه و ریزدانگی 

قطعات با مساحت 121 متر مربع و کمتر، ملزم به تأمین پارکینگ نیستند. ضوابط تنظیم شده برای سقف تأمین پارکینگ، برای کاربریهای ریزدانه نیز حاکم است.

مشاور طرح تفصیلی شهر نماینده سازمان نظام  

مهندسی استان تهران

نماینده وزارت میراث فرهنگی، 

گردشگری و صنایع دستی

نماینده وزارت نیرو نماینده سازمان حفاظت  

محیط زیست

نماینده وزارت کشور نماینده وزارت جهاد  کشاورزی نماینده وزارت راه و  

شهرسازی

نماینده شهردار تهران نماینده شورای اسلامی  شهر تهران محل امضای اعضاء کارگروه فنی 

کمیسیون ماده پنج

معاون وزارت نیرو معاون وزارت میراث فرهنگی،  گردشگری و صنایع دستی زیست شهردار تهران رئیس شورای اسلامی شهر تهران معاون وزارت راه و شهرسازی معاون وزارت کشور معاون وزارت جهاد کشاورزی معاون سازمان حفاظت محیط  محل امضای اعضاء کمیسیون ماده  پنج

 

27 از 11 

ضوابط اصلاحی تأمین پارکینگ کاربریها در کلانشهر تهران 1-0 -امکان دسترسی سواره به قطعه 

در برخی موارد، به دلایل فنی نمیتوان دسترسی سواره کاربریها را تأمین کرد. از جمله این دلایل فنی موارد زیر است:  

o عدم امکان تأمین دسترسی سواره به دلیل قرار گیری در حاشیه معابر تندراهی 

o عدم امکان تأمین دسترسی سواره به ملک ناشی از وجود درختان کهنسال )با بن بیش از 51 سانتی متر( و عدم امکان جابجایی و انتقال درخت o عدم امکان تأمین دسترسی سواره به دلیل عدم وجود معبر با عرض مناسب 

o عدم امکان تأمین دسترسی سواره به ملک به دلیل شیب زیاد معبر مجاور 

o عدم امکان تأمین دسترسی سواره به دلیل شکل و فرم نامناسب زمین پس از اصلاحی طرح تفصیلی 

در این موارد یا موارد دیگری که به تأیید کمیسیون ماده 5 رسیده باشد، قطعاتی که امکان دسترسی سواره را ندارند، ملزم به تأمین پارکینگ نیستند.

مشاور طرح تفصیلی شهر نماینده سازمان نظام  

مهندسی استان تهران

نماینده وزارت میراث فرهنگی، 

گردشگری و صنایع دستی

نماینده وزارت نیرو نماینده سازمان حفاظت  

محیط زیست

نماینده وزارت کشور نماینده وزارت جهاد  کشاورزی نماینده وزارت راه و  

شهرسازی

نماینده شهردار تهران نماینده شورای اسلامی  شهر تهران محل امضای اعضاء کارگروه فنی کمیسیون ماده پنج
معاون وزارت نیرو معاون وزارت میراث فرهنگی،  گردشگری و صنایع دستی زیست شهردار تهران رئیس شورای اسلامی شهر تهران معاون وزارت راه و شهرسازی معاون وزارت کشور معاون وزارت جهاد کشاورزی معاون سازمان حفاظت محیط  محل امضای اعضاء کمیسیون ماده  پنج

 

27 از 11 

ضوابط اصلاحی تأمین پارکینگ کاربریها در کلانشهر تهران 1-5 -حوزهبندی اقتصادی 

با توجه به گستردگی شهر تهران و برخورداری بخشهای مختلف شهر از ویژگیهای خاص، با در نظر داشتن ویژگیهای اقتصادی )ارزش اقتصادی املاک شهر تهران( مطابق با شکل  2 ،شهر تهران به پنج محدوده جغرافیایی تقسیم شده و در جدول 2 ضرایب اصلاحی برای ضوابط کف تأمین پارکینگ بر اساس حوزه اقتصادی هر دسته کاربری تعریف شده است.  

جدول 2 -ضرایب اصلاحی برای ضوابط کف تأمین پارکینگ بر اساس حوزه اقتصادی هر دسته کاربری

ارزان نسبتاً ارزان متوسط نسبتاً گران گران نوع کاربری شماره دسته
1
1/00  0/95  0/90  0/85  0/80  مسکونی
1/00  1/00  1/00  1/00  1/00  2 غیر مسکونی
2/00  1/75  1/50  1/25  1/00  3

 

مشاور طرح تفصیلی شهر نماینده سازمان نظام  

مهندسی استان تهران

نماینده وزارت میراث فرهنگی، 

گردشگری و صنایع دستی

نماینده وزارت نیرو نماینده سازمان حفاظت  

محیط زیست

نماینده وزارت کشور نماینده وزارت جهاد  کشاورزی نماینده وزارت راه و  

شهرسازی

نماینده شهردار تهران نماینده شورای اسلامی  شهر تهران محل امضای اعضاء کارگروه فنی کمیسیون ماده پنج
معاون وزارت نیرو معاون وزارت میراث فرهنگی،  گردشگری و صنایع دستی زیست شهردار تهران رئیس شورای اسلامی شهر تهران معاون وزارت راه و شهرسازی معاون وزارت کشور معاون وزارت جهاد کشاورزی معاون سازمان حفاظت محیط  محل امضای اعضاء کمیسیون ماده  پنج

 

27 از 12 

ضوابط اصلاحی تأمین پارکینگ کاربریها در کلانشهر تهران

شكل 2 -حوزه بندی اقتصادی شهر تهران

مشاور طرح تفصیلی شهر نماینده سازمان نظام  

مهندسی استان تهران

نماینده وزارت میراث فرهنگی، 

گردشگری و صنایع دستی

نماینده وزارت نیرو نماینده سازمان حفاظت  

محیط زیست

نماینده وزارت کشور نماینده وزارت جهاد  کشاورزی نماینده وزارت راه و  

شهرسازی

نماینده شهردار تهران نماینده شورای اسلامی  شهر تهران محل امضای اعضاء کارگروه فنی 

کمیسیون ماده پنج

معاون وزارت نیرو معاون وزارت میراث فرهنگی،  گردشگری و صنایع دستی زیست شهردار تهران رئیس شورای اسلامی شهر تهران معاون وزارت راه و شهرسازی معاون وزارت کشور معاون وزارت جهاد کشاورزی معاون سازمان حفاظت محیط  محل امضای اعضاء کمیسیون ماده  پنج

 

27 از 13 

ضوابط اصلاحی تأمین پارکینگ کاربریها در کلانشهر تهران 1-6 -وابستگی کاربریهای مسکونی به خودرو 

کاربریهای مسکونی واقع در محدوده مرکزی شهر، محدوده کنترل آلودگی هوا و خارج از آن، الگوهای متفاوتی در سفرهای روزانه از نظر وابستگی به خودروی شخصی دارند. بنابراین  برای قطعات مسکونی واقع در محدوده طرح ترافیک، محدوده کنترل آلودگی هوا و خارج از آن، ضوابط اصلاحی تأمین پارکینگ در نظر گرفته میشود )شکل 3 .)در جدول 3 ضرایب  اصلاحی برای ضوابط کف تأمین پارکینگ کاربریهای مسکونی بر اساس میزان وابستگی به خودرو تعریف شده است.  

جدول 3 -ضرایب اصلاحی برای ضوابط کف تأمین پارکینگ کاربری مسكونی بر اساس وابستگی به خودروی شخصی

خیلی زیاد زیاد کم نوع کاربری 
خارج از محدوده کنترل آلودگی هوا داخل محدوده کنترل آلودگی هوا داخل محدوده طرح ترافیک
0/70  0/85  1/00  مسکونی

 

مشاور طرح تفصیلی شهر نماینده سازمان نظام  

مهندسی استان تهران

نماینده وزارت میراث فرهنگی، 

گردشگری و صنایع دستی

نماینده وزارت نیرو نماینده سازمان حفاظت  

محیط زیست

نماینده وزارت کشور نماینده وزارت جهاد  کشاورزی نماینده وزارت راه و  

شهرسازی

نماینده شهردار تهران نماینده شورای اسلامی  شهر تهران محل امضای اعضاء کارگروه فنی کمیسیون ماده پنج
معاون وزارت نیرو معاون وزارت میراث فرهنگی،  گردشگری و صنایع دستی زیست شهردار تهران رئیس شورای اسلامی شهر تهران معاون وزارت راه و شهرسازی معاون وزارت کشور معاون وزارت جهاد کشاورزی معاون سازمان حفاظت محیط  محل امضای اعضاء کمیسیون ماده  پنج

 

27 از 14 

ضوابط اصلاحی تأمین پارکینگ کاربریها در کلانشهر تهران

شكل 3 -محدودههای با میزان وابستگی متفاوت نسبت به خوروی شخصی

مشاور طرح تفصیلی شهر نماینده سازمان نظام  

مهندسی استان تهران

نماینده وزارت میراث فرهنگی، 

گردشگری و صنایع دستی

نماینده وزارت نیرو نماینده سازمان حفاظت  

محیط زیست

نماینده وزارت کشور نماینده وزارت جهاد  کشاورزی نماینده وزارت راه و  

شهرسازی

نماینده شهردار تهران نماینده شورای اسلامی  شهر تهران محل امضای اعضاء کارگروه فنی 

کمیسیون ماده پنج

معاون وزارت نیرو معاون وزارت میراث فرهنگی،  گردشگری و صنایع دستی زیست شهردار تهران رئیس شورای اسلامی شهر تهران معاون وزارت راه و شهرسازی معاون وزارت کشور معاون وزارت جهاد کشاورزی معاون سازمان حفاظت محیط  محل امضای اعضاء کمیسیون ماده  پنج

 

27 از 15 

ضوابط اصلاحی تأمین پارکینگ کاربریها در کلانشهر تهران 1-7 -تراکم جمعیت 

در وضعیت موجود تراکم جمعیتی و فشردگی در محدودههای مختلف شهر با یکدیگر متفاوت است. در برخی مناطق و نواحی، جمعیت بیش از ظرفیت و سطح جمعیتپذیری ساکن  شده اند و در برخی محدودهها نیز تراکم جمعیتی کمتر از حد جمعیتپذیری محدوده است. توزیع نامتعادل جمعیت را در محدوده مرکزی شهر بیشتر میتوان مشاهده کرد. یکی از  رویکردهای اصلاح ضوابط پارکینگ، تسهیل توسعه و ساخت و ساز در محدودههای کم تراکم مرکزی است. در شکل 4 محدودههای با میزان تراکم جمعیت متفاوت در محدوده مرکزی  شهر نمایش داده شده و در جدول 4 ضرایب اصلاحی برای ضوابط کف تأمین پارکینگ کاربریهای مسکونی بر اساس شاخص میزان تراکم جمعیت تعریف شده است.  

جدول 4 -ضرایب اصلاحی برای ضوابط کف تأمین پارکینگ کاربری مسكونی بر اساس شاخص میزان تراکم جمعیت

زیاد متوسط کم نوع کاربری 
1
0/70  0/85  1/00  مسکونی

 

مشاور طرح تفصیلی شهر نماینده سازمان نظام  

مهندسی استان تهران

نماینده وزارت میراث فرهنگی، 

گردشگری و صنایع دستی

نماینده وزارت نیرو نماینده سازمان حفاظت  

محیط زیست

نماینده وزارت کشور نماینده وزارت جهاد  کشاورزی نماینده وزارت راه و  

شهرسازی

نماینده شهردار تهران نماینده شورای اسلامی  شهر تهران محل امضای اعضاء کارگروه فنی کمیسیون ماده پنج
معاون وزارت نیرو معاون وزارت میراث فرهنگی،  گردشگری و صنایع دستی زیست شهردار تهران رئیس شورای اسلامی شهر تهران معاون وزارت راه و شهرسازی معاون وزارت کشور معاون وزارت جهاد کشاورزی معاون سازمان حفاظت محیط  محل امضای اعضاء کمیسیون ماده  پنج

 

27 از 16 

ضوابط اصلاحی تأمین پارکینگ کاربریها در کلانشهر تهران

شكل 4 -محدودههای با میزان تراکم جمعیت متفاوت در محدوده مرکزی شهر

مشاور طرح تفصیلی شهر نماینده سازمان نظام  

مهندسی استان تهران

نماینده وزارت میراث فرهنگی، 

گردشگری و صنایع دستی

نماینده وزارت نیرو نماینده سازمان حفاظت  

محیط زیست

نماینده وزارت کشور نماینده وزارت جهاد  کشاورزی نماینده وزارت راه و  

شهرسازی

نماینده شهردار تهران نماینده شورای اسلامی  شهر تهران محل امضای اعضاء کارگروه فنی 

کمیسیون ماده پنج

معاون وزارت نیرو معاون وزارت میراث فرهنگی،  گردشگری و صنایع دستی زیست شهردار تهران رئیس شورای اسلامی شهر تهران معاون وزارت راه و شهرسازی معاون وزارت کشور معاون وزارت جهاد کشاورزی معاون سازمان حفاظت محیط  محل امضای اعضاء کمیسیون ماده  پنج

 

27 از 17 

ضوابط اصلاحی تأمین پارکینگ کاربریها در کلانشهر تهران 1-8 -بافتهای فرسوده 

ضوابط کف تأمین پارکینگ کاربری مسکونی در بافت فرسوده به این صورت است: تأمین نیم واحد پارکینگ تا سقف 181 درصد تراکم و مازاد بر آن یک واحد برای پلاکهای 121 تا  311 متر مربع در پروانههای تجمیعی.  

1-9 -دسترسی به ایستگاههای حملونقل همگانی 

در محدودههایی از شهر که در شعاع 211 ،411 و 811 متری ایستگاههای حملونقل همگانی انبوهبر واقع شدهاند، ضوابط کف تأمین پارکینگ کاربری مطابق با ضرایب اصلاحی موجود  در جدول 5 تعدیل شده است.  

جدول 5 -ضرایب اصلاحی برای ضوابط کف تأمین پارکینگ بر اساس فاصله تا ایستگاه حملونقل همگانی برای هر دسته کاربری

نوع کاربری شماره دسته 222 متر و کمتر 222 تا 422 متر 422 تا 022 متر بیشتر از 022 متر
1/00  1/00  1/00  1/00  مسکونی
1/00  0/80  0/60  0/30  2 غیر مسکونی
1/00  1/00  0/80  0/60  3

 

مشاور طرح تفصیلی شهر نماینده سازمان نظام  

مهندسی استان تهران

نماینده وزارت میراث فرهنگی، 

گردشگری و صنایع دستی

نماینده وزارت نیرو نماینده سازمان حفاظت  

محیط زیست

نماینده وزارت کشور نماینده وزارت جهاد  کشاورزی نماینده وزارت راه و  

شهرسازی

نماینده شهردار تهران نماینده شورای اسلامی  شهر تهران محل امضای اعضاء کارگروه فنی 

کمیسیون ماده پنج

معاون وزارت نیرو معاون وزارت میراث فرهنگی،  گردشگری و صنایع دستی زیست شهردار تهران رئیس شورای اسلامی شهر تهران معاون وزارت راه و شهرسازی معاون وزارت کشور معاون وزارت جهاد کشاورزی معاون سازمان حفاظت محیط  محل امضای اعضاء کمیسیون ماده  پنج

 

27 از 18 

ضوابط اصلاحی تأمین پارکینگ کاربریها در کلانشهر تهران – واحدهای مسکونی با متراژ مفید 51 متر مربع و کمتر که در فاصله 411 متری از ایستگاههای حملونقل همگانی واقع شدهاند، از تأمین پارکینگ معاف هستند. – هر ساختمان مسکونی باید حداقل به اندازه نصف تعداد واحدهای مسکونی قطعه پارکینگ تأمین کند.  

– ضوابط دسترسی به ایستگاههای حملونقل همگانی، برای ایستگاههای در حال بهرهبرداری ملاک عمل است و در صورت ایجاد ایستگاه جدید حملونقل همگانی سریع، ضوابط فوق  برای اطراف ایستگاه جدید نیز صادق خواهد بود. 

– در قطعات مجاور ایستگاههای مترو با اندازه 511 متر و کمتر، چنانچه فضای زیر قطعه به تجهیزات و تأسیسات مترو اختصاص یافته باشد و امکان تأمین پارکینگ در ترازهای  زیرزمین فراهم نباشد، ملزم به تأمین پارکینگ نیستند. 

مشاور طرح تفصیلی شهر نماینده سازمان نظام  

مهندسی استان تهران

نماینده وزارت میراث فرهنگی، 

گردشگری و صنایع دستی

نماینده وزارت نیرو نماینده سازمان حفاظت  

محیط زیست

نماینده وزارت کشور نماینده وزارت جهاد  کشاورزی نماینده وزارت راه و  

شهرسازی

نماینده شهردار تهران نماینده شورای اسلامی  شهر تهران محل امضای اعضاء کارگروه فنی 

کمیسیون ماده پنج

معاون وزارت نیرو معاون وزارت میراث فرهنگی،  گردشگری و صنایع دستی زیست شهردار تهران رئیس شورای اسلامی شهر تهران معاون وزارت راه و شهرسازی معاون وزارت کشور معاون وزارت جهاد کشاورزی معاون سازمان حفاظت محیط  محل امضای اعضاء کمیسیون ماده  پنج

 

27 از 19 

ضوابط اصلاحی تأمین پارکینگ کاربریها در کلانشهر تهران 1-14 -تراکم اشتغال 

در شکل 5 شهر تهران بر اساس میزان تراکم اشتغال و ازدحام مقصد سفرها به سه حوزه کم، زیاد و خیلی زیاد تقسیم شده است. در جدول 6 و جدول 7 ضرایب اصلاحی کف و سقف  پارکینگ بر اساس تراکم اشتغال برای دسته 2 و 3 کاربریهای غیر مسکونی ارائه شده است. لازم به ذکر است که مقدار این ضریب برای کاربریهای مسکونی برابر 11/1 است. 

جدول 6 -ضرایب اصلاحی برای ضوابط کف تأمین پارکینگ بر اساس تراکم اشتغال برای دسته 2 کاربریهای غیر مسكونی 

نوع کاربری شماره دسته خیلی زیاد زیاد کم
0/50  0/80  1/00  مسکونی غیر

 

جدول 7 -ضرایب اصلاحی برای ضوابط سقف تأمین پارکینگ بر اساس تراکم اشتغال برای دسته 3 کاربریهای غیر مسكونی

نوع کاربری شماره دسته خیلی زیاد زیاد کم
1/00  0/80  0/60  مسکونی غیر

 

مشاور طرح تفصیلی شهر نماینده سازمان نظام  

مهندسی استان تهران

نماینده وزارت میراث فرهنگی، 

گردشگری و صنایع دستی

نماینده وزارت نیرو نماینده سازمان حفاظت  

محیط زیست

نماینده وزارت کشور نماینده وزارت جهاد  کشاورزی نماینده وزارت راه و  

شهرسازی

نماینده شهردار تهران نماینده شورای اسلامی  شهر تهران محل امضای اعضاء کارگروه فنی کمیسیون ماده پنج
معاون وزارت نیرو معاون وزارت میراث فرهنگی،  گردشگری و صنایع دستی زیست شهردار تهران رئیس شورای اسلامی شهر تهران معاون وزارت راه و شهرسازی معاون وزارت کشور معاون وزارت جهاد کشاورزی معاون سازمان حفاظت محیط  محل امضای اعضاء کمیسیون ماده  پنج

 

27 از 21 

ضوابط اصلاحی تأمین پارکینگ کاربریها در کلانشهر تهران

شكل 5 -حوزه بندی شهر تهران بر اساس میزان تراکم اشتغال بر اساس اطلاعات سفرهای روزانه شهر تهران

مشاور طرح تفصیلی شهر نماینده سازمان نظام  

مهندسی استان تهران

نماینده وزارت میراث فرهنگی، 

گردشگری و صنایع دستی

نماینده وزارت نیرو نماینده سازمان حفاظت  

محیط زیست

نماینده وزارت کشور نماینده وزارت جهاد  کشاورزی نماینده وزارت راه و  

شهرسازی

نماینده شهردار تهران نماینده شورای اسلامی  شهر تهران محل امضای اعضاء کارگروه فنی 

کمیسیون ماده پنج

معاون وزارت نیرو معاون وزارت میراث فرهنگی،  گردشگری و صنایع دستی زیست شهردار تهران رئیس شورای اسلامی شهر تهران معاون وزارت راه و شهرسازی معاون وزارت کشور معاون وزارت جهاد کشاورزی معاون سازمان حفاظت محیط  محل امضای اعضاء کمیسیون ماده  پنج

 

27 از 21 

ضوابط اصلاحی تأمین پارکینگ کاربریها در کلانشهر تهران 1-11 -ملاحظات کلی 

در استفاده از ضوابط جدید پارکینگ کاربریها ملاحظات کلی زیر باید مد نظر قرار گیرد: 

– هر ساختمان مسکونی باید حداقل به اندازه نصف تعداد واحدهای مسکونی قطعه پارکینگ تأمین کند. این ضابطه برای بافتهای تاریخی، قطعات 121 متر مربعی و کمتر و  قطعاتی که امکان دسترسی سواره ندارند )قطعات مشمول بند 1-4 ، )اعمال نمیشود. 

– در ضابطه تأمین پارکینگ پارکها و میادین ترهبار، پارکینگهای حاشیهای معابر مجاور کاربری در محاسبات پارکینگ این کاربریها لحاظ میشوند. – در شرایطی که بعد از اعمال ضرایب اصلاحی در کاربریهای دسته 3 ،مقدار کف از سقف بیشتر شود، مقدار سقف ملاک عمل است و مقدار کف بر سقف منطبق میشود. – در ضابطه تأمین پارکینگ کاربریهایی که دارای محوطه باز هستند و امکان توقف حاشیهای در معابر داخلی آنها فراهم است، تعداد پارکینگهای حاشیهای میتواند در محاسبات مقدار کف پارکینگ مورد نیاز این کاربریها لحاظ شود. 

– حداکثر عمق گودبرداری برای احداث پارکینگ مطابق مبحث هفتم مقررات ملی ساختمان ایران )بند 7-3 )معادل با »خطر زیاد« است. در صورتی که تأمین پارکینگ کاربری  منجر به افزایش عمق گود به بیش از عمق مذکور شود، حداکثر عمق گودبرداری معادل با »خطر زیاد« کنترل کننده و ملاک عمل است. در صورت نیاز به احداث گودهای با  »خطر بسیار زیاد«، بررسی مسائل زیست محیطی، آبهای زیرزمینی، پدافند غیرعامل و بررسی در کمیته بناهای خاص ضروری است. 

مشاور طرح تفصیلی شهر نماینده سازمان نظام  

مهندسی استان تهران

نماینده وزارت میراث فرهنگی، 

گردشگری و صنایع دستی

نماینده وزارت نیرو نماینده سازمان حفاظت  

محیط زیست

نماینده وزارت کشور نماینده وزارت جهاد  کشاورزی نماینده وزارت راه و  

شهرسازی

نماینده شهردار تهران نماینده شورای اسلامی  شهر تهران محل امضای اعضاء کارگروه فنی کمیسیون ماده پنج
معاون وزارت نیرو معاون وزارت میراث فرهنگی،  گردشگری و صنایع دستی زیست شهردار تهران رئیس شورای اسلامی شهر تهران معاون وزارت راه و شهرسازی معاون وزارت کشور معاون وزارت جهاد کشاورزی معاون سازمان حفاظت محیط  محل امضای اعضاء کمیسیون ماده  پنج

 

27 از 22 

ضوابط اصلاحی تأمین پارکینگ کاربریها در کلانشهر تهران 2 -تأمین پارکینگ دوچرخ در کاربریها 

به منظور تشویق شهروندان به استفاده از دوچرخه به ویژه در سفرهای کوتاه، ضوابط تأمین پارکینگ دوچرخ )موتور سیکلت و دوچرخه( مطابق جدول 8 است.  

جدول 0 -ضوابط تأمین پارکینگ دوچرخ برای کاربریها

نوع کاربری تعریف شرایط مساحت کف تأمین پارکینگ دو چرخ
– 1 به ازای هر واحد مسکونی   آپارتمان مسکونی
– 1 به ازای 111 متر مربع زیربنای مفید    خوابگاه
– 1 به ازای 111 متر مربع زیربنای مفید    مدارس عالی، دانشگاهها، دانشکدهها، دانشسراها، حوزههای علمیه و مراکز تحقیقاتی و پژوهشی و علمی و کاربردی و پارک فناوری آموزش، تحقیقات و فناوری
– 1 به ازای 111 متر مربع زیربنای مفید  آموزشهای پیشدبستانی )مهدکودک، آمادگی و دبستان(، کلاسهای سوادآموزی، مدارس راهنمایی، دبیرستان و پیشدانشگاهی،  هنرستانهای صنعتی وابسته به آموزش و پرورش و مجتمعهای آموزشی فنی و حرفهای وزارت کار و امور اجتماعی، مدارس اسلامی،  مدارس کودکان استثنایی، مراکز پرورش استعدادهای درخشان، مدارس شاهد و مدارس اتباع خارجی آموزشی

 

مشاور طرح تفصیلی شهر نماینده سازمان نظام  

مهندسی استان تهران

نماینده وزارت میراث فرهنگی، 

گردشگری و صنایع دستی

نماینده وزارت نیرو نماینده سازمان حفاظت  

محیط زیست

نماینده وزارت کشور نماینده وزارت جهاد  کشاورزی نماینده وزارت راه و  

شهرسازی

نماینده شهردار تهران نماینده شورای اسلامی  شهر تهران محل امضای اعضاء کارگروه فنی کمیسیون ماده پنج
معاون وزارت نیرو معاون وزارت میراث فرهنگی،  گردشگری و صنایع دستی زیست شهردار تهران رئیس شورای اسلامی شهر تهران معاون وزارت راه و شهرسازی معاون وزارت کشور معاون وزارت جهاد کشاورزی معاون سازمان حفاظت محیط  محل امضای اعضاء کمیسیون ماده  پنج

 

27 از 23 

ضوابط اصلاحی تأمین پارکینگ کاربریها در کلانشهر تهران 

نوع کاربری تعریف شرایط مساحت کف تأمین پارکینگ دو چرخ
– 1 به ازای 111 متر مربع زیربنای مفید  شهرداری نواحی، شوراهای حل اختلاف، مجتمعهای قضایی، ادارات آب و برق، گاز، مخابرات، آموزش و پرورش، راهنمایی و رانندگی،  تأمین اجتماعی، پست، ثبت احوال، ثبت اسناد، امور اقتصادی و مالیاتی، کلانتری، آگاهی و پایگاههای بسیج، وزارتخانهها و سازمانهای  مستقل دولتی، ادارات کل و شرکتهای وابسته به وزارتخانهها و سازمانهای مستقل دولتی و نهادهای عمومی غیردولتی، ستاد نیروهای  نظامی و انتظامی و سایر مراکز انتظامی، سفارتخانهها، کنسولگریها و سازمانهای بینالمللی، شهرداری و شورای اسلامی شهر،  دادگستری و زندانهای موجود و مراکز بازپروری و کانونهای اصلاح و تربیت و سرپرستی بانکها.  اداری
زیربنای مفید 51 متر مربع و کمتر – واحدهای خرید روزانه )خوار و بار، میوه و سبز، نانوایی، قصابی و…(، واحدهای خرید هفتگی )سوپر مارکت، فروشگاهههای مصرف شهر و  روستا، نوشتافزار، قنادی، آجیلفروشی و…(، بازارچهها، فروشگاههای منسوجات، پلاستیک، لوازم خانگی، لوازم صوتی و تصویری،  کتابفروشیها، رستورانها، داروخانه، عمدهفروشیها، مبلفروشیها، پوشاک، موسسات تجاری واردات و صادرات کالا، نمایندگی فروش  عرضه وسایل نقلیه، فروشگاه عرضه قطعات یدکی وسایل نقلیه، فروشگاه عرضه صنایع دستی و فرش، تعمیرگاههای لوازم خانگی و  خودرو.  تجاری 
زیربنای مفید بیشتر از 51 متر مربع 1 به ازای 111 متر مربع زیربنای مفید  واحدهای خرید روزانه )خوار و بار، میوه و سبز، نانوایی، قصابی و…(، واحدهای خرید هفتگی )سوپر مارکت، فروشگاهههای مصرف شهر و  روستا، نوشتافزار، قنادی، آجیلفروشی و…(، کتابفروشیها، عمدهفروشیها، موسسات تجاری واردات و صادرات کالا. 
زیربنای مفید بیشتر از 51 متر مربع 1 به ازای 111 متر مربع زیربنای مفید  بازارچهها، فروشگاههای منسوجات، پلاستیک، لوازم خانگی، لوازم صوتی و تصویری، رستورانها، راستههای صنوف مختلف و بورسها،  بازار، واحدهای خرید خاص و بلندمدت مانند فروشگاههای بزرگ زنجیرهای، مبلفروشیها، پوشاک، نمایندگی فروش عرضه وسایل  نقلیه، فروشگاه عرضه قطعات یدکی وسایل نقلیه و فروشگاه عرضه صنایع دستی و فرش، تالارهای پذیرایی، تعمیرگاههای لوازم خانگی و  خودرو
– –   شعب بانکها و صندوقهای قرضالحسنه و موسسات مالی و اعتباری، بنگاههای معاملات املاک، شرکتهای بیمه
– 1 به ازای 111 متر مربع زیربنای مفید    شرکتهای بازرگانی و تجاری، شعب مرکزی بانکها، دفاتر نمایندگی بانکهای خارجی، نمایندگی موسسات تجاری خارجی

 

مشاور طرح تفصیلی شهر نماینده سازمان نظام  

مهندسی استان تهران

نماینده وزارت میراث فرهنگی، 

گردشگری و صنایع دستی

نماینده وزارت نیرو نماینده سازمان حفاظت  

محیط زیست

نماینده وزارت کشور نماینده وزارت جهاد  کشاورزی نماینده وزارت راه و  

شهرسازی

نماینده شهردار تهران نماینده شورای اسلامی  شهر تهران محل امضای اعضاء کارگروه فنی کمیسیون ماده پنج
معاون وزارت نیرو معاون وزارت میراث فرهنگی،  گردشگری و صنایع دستی زیست شهردار تهران رئیس شورای اسلامی شهر تهران معاون وزارت راه و شهرسازی معاون وزارت کشور معاون وزارت جهاد کشاورزی معاون سازمان حفاظت محیط  محل امضای اعضاء کمیسیون ماده  پنج

 

27 از 24

ضوابط اصلاحی تأمین پارکینگ کاربریها در کلانشهر تهران 

نوع کاربری تعریف شرایط مساحت کف تأمین پارکینگ دو چرخ
زیربنای مفید 211 متر مربع و کمتر – دفاتر )پست، امور مشترکین تلفن همراه، فروش روزنامه و مجله(، آرایشگاههای زنانه و مطب پزشکان، پلیس 11 ،+آموزشگاههای  خصوصی، دفاتر )وکالت، مهندسی و نقشهبرداری، ثبت اسناد، ازدواج و طلاق، شرکتهای پیمانکاری و مشاور و خدمات(، آزمایشگاههای طبی و تخصصی، مراکز رادیولوژی، مرکز مشاوره درمانی و خانوادگی، ارائه خدمات اینترنت، دفاتر حسابرسی، مراکز ام آر ای و مشابه،  آمبولانس خصوصی، درمان اعتیاد، فیزیوتراپی، مراکز کاریابی، مرکز معاینه فنی خودرو، رسانههای دیجیتال انتفاعی، رادیولوژی، مطب  دامپزشکان، دفاتر احزاب، تشکلهای مردمنهاد ـ موسسات خیریه ـ اتحادیهها، مجامع، انجمنها و تعاونیها، رسانههای دیجیتال خبری،  هیاتهای ورزشی و آموزشگاههای مذهبی )به غیر از حوزههای علمیه( خدماتی
زیربنای مفید بیشتر از 211 متر مربع 1 به ازای 111 متر مربع زیربنای مفید 
1 به ازای 111 متر مربع زمینهای  ورزشی و زیربنا  زمینهای ورزشی، سالنهای ورزشی، مجتمعهای ورزشی، زورخانهها ورزشی
– 1 به ازای 111 متر مربع زیربنای مفید    استخرها و مجموعههای آبی ورزشی
– 1 به ازای هر 11 نفر ظرفیت تماشاگر   ورزشگاهها )و سالنهای ورزشی که دارای ظرفیت برای تماشاگر هستند(

 

مشاور طرح تفصیلی شهر نماینده سازمان نظام  

مهندسی استان تهران

نماینده وزارت میراث فرهنگی، 

گردشگری و صنایع دستی

نماینده وزارت نیرو نماینده سازمان حفاظت  

محیط زیست

نماینده وزارت کشور نماینده وزارت جهاد  کشاورزی نماینده وزارت راه و  

شهرسازی

نماینده شهردار تهران نماینده شورای اسلامی  شهر تهران محل امضای اعضاء کارگروه فنی کمیسیون ماده پنج
معاون وزارت نیرو معاون وزارت میراث فرهنگی،  گردشگری و صنایع دستی زیست شهردار تهران رئیس شورای اسلامی شهر تهران معاون وزارت راه و شهرسازی معاون وزارت کشور معاون وزارت جهاد کشاورزی معاون سازمان حفاظت محیط  محل امضای اعضاء کمیسیون ماده  پنج

 

27 از 25 

ضوابط اصلاحی تأمین پارکینگ کاربریها در کلانشهر تهران 

نوع کاربری تعریف شرایط مساحت کف تأمین پارکینگ دو چرخ
– 1 به ازای 111 متر مربع زیربنای مفید  مراکز بهداشت و تنظیم خانواده، درمانگاهها، پلیکلینیکها، مراکز انتقال خون، مرکز اورژانس، مراکز توانبخشی و مراکز نگهداری  کودکان بیسرپرست و سالمندان، معلولین و جانبازان و درمانگاههای دامپزشکی، مراکز امداد و نجات هلال احمر درمانی
– 1/1 به ازای هر تخت بیمارستانها، زایشگاهها و تیمارستانها 
– 1 به ازای 111 متر مربع زیربنای مفید    سالن اجتماعات و سالن کنسرت فرهنگی- هنری
– 15/1 به ازای هر صندلی   سالن سینما و تئاتر
1 به ازای 111 متر مربع زیربنای  مفید  کتابخانه، کانونهای پرورش فکری کودکان و نوجوانان، نگارخانه، فرهنگسرا و مجتمعهای فرهنگی
1 به ازای 111 متر مربع زیربنای  مفید  موسسات و دفاتر مرکزی روزنامه و مجله، مراکز صدا و سیما
– 1 به ازای 511 متر مربع سطح پارک   بوستان و پارک پارک
1 به ازای 211 متر مربع زیربنای  مفید  مساجد، حسینیهها، فاطمیهها، مصلی، مهدیه، کلیساها، کنیسهها و آتشکده مذهبی
1 به ازای 111 متر مربع زیربنای  مفید  نمایشگاههای دائمی تجهیزات شهری
– 1 به ازای 111 متر مربع مساحت میادین میوه و ترهبار 

 

مشاور طرح تفصیلی شهر نماینده سازمان نظام  

مهندسی استان تهران

نماینده وزارت میراث فرهنگی، 

گردشگری و صنایع دستی

نماینده وزارت نیرو نماینده سازمان حفاظت  

محیط زیست

نماینده وزارت کشور نماینده وزارت جهاد  کشاورزی نماینده وزارت راه و  

شهرسازی

نماینده شهردار تهران نماینده شورای اسلامی  شهر تهران محل امضای اعضاء کارگروه فنی کمیسیون ماده پنج
معاون وزارت نیرو معاون وزارت میراث فرهنگی،  گردشگری و صنایع دستی زیست شهردار تهران رئیس شورای اسلامی شهر تهران معاون وزارت راه و شهرسازی معاون وزارت کشور معاون وزارت جهاد کشاورزی معاون سازمان حفاظت محیط  محل امضای اعضاء کمیسیون ماده  پنج

 

27 از 26

ضوابط اصلاحی تأمین پارکینگ کاربریها در کلانشهر تهران 

نوع کاربری تعریف شرایط مساحت کف تأمین پارکینگ دو چرخ
– 12/1 به ازای هر اتاق   هتل، مسافرخانه، مهمانپذیر و مهمانسراها، هتل آپارتمان و متل تفریحی – گردشگری
– 1 به ازای 111 متر مربع زیربنای مفید    شهربازی و مجموعه تفریحی مسقف
– 1 به ازای 251 متر مربع سطح زمین   شهربازی روباز و باغ وحش
زیربنای 211 متر مربع و کمتر – صنایع پاک و فناوریهای نوین صنعتی
5/1 به ازای 111 متر مربع زیربنای  مفید  زیربنای بیشتر از 211 متر مربع
زیربنای 211 متر مربع و کمتر – صنعتی
25/1 به ازای 111 متر مربع زیربنای  مفید  زیربنای بیشتر از 211 متر مربع
زیربنای مفید 211 متر مربع و کمتر – انبار
125/1 به ازای 111 متر مربع  زیربنای مفید  زیربنای مفید بیشتر از 211 متر مربع

 

مشاور طرح تفصیلی شهر نماینده سازمان نظام  

مهندسی استان تهران

نماینده وزارت میراث فرهنگی، 

گردشگری و صنایع دستی

نماینده وزارت نیرو نماینده سازمان حفاظت  

محیط زیست

نماینده وزارت کشور نماینده وزارت جهاد  کشاورزی نماینده وزارت راه و  

شهرسازی

نماینده شهردار تهران نماینده شورای اسلامی  شهر تهران محل امضای اعضاء کارگروه فنی کمیسیون ماده پنج
معاون وزارت نیرو معاون وزارت میراث فرهنگی،  گردشگری و صنایع دستی زیست شهردار تهران رئیس شورای اسلامی شهر تهران معاون وزارت راه و شهرسازی معاون وزارت کشور معاون وزارت جهاد کشاورزی معاون سازمان حفاظت محیط  محل امضای اعضاء کمیسیون ماده  پنج

 

27 از 27

به این مطلب امتیاز دهید.
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها